Misslyckandets utmanande dynamik – nyckel till lärande

En reflektion från Samtal i Ögonhöjd – Gaia Leaderships frukostseminarium

 
Som nyanställd på Gaia Leadership deltog jag på mitt första frukostseminarium med temat ”Misslyckanden som värdefull resurs för lärande och innovation”.

Inför seminariet slog jag upp ordet misslyckande under synonymer och fick då svaren: fiasko, utebliven framgång, felslaget försök, nederlag, motgång, flopp med mera. Men efter en mycket givande timme så tror jag att majoriteten av de närmare 60 personer som deltog, snarare ser möjligheter i att dela sina misslyckanden inom organisationen än ser dem som ett hinder.

Jonas Dahl, partner på Gaia Leadership samt forskare på Handelshögskolan i Stockholm och Andreas Werr, professor på Handelshögskolan i Stockholm startade förra hösten en forskningsstudie med titeln ”Sharing experiences of failure at work – enablers and barriers”, där de undersökte hur upplevelser av misslyckanden delades på arbetsplatser. Birger Lycken, enhetschef och delägare på PR-byrån Westander och Anna Wilhelmsson, Managing Partner på Gaia Leadership, deltog i studien.

Hur blir vi innovativa genom att prova på att berätta om våra misslyckanden? Efter att Jonas och Andreas berättat om studien, som ger mig ”vill-veta-och-höra-mer-känsla”, samtalar vi gruppvis kring borden om hur vi gör i våra organisationer gällande misslyckanden; när använder vi inte våra misslyckanden? När är de en möjliggörare och när är de ett hinder?

En gymnasielärare säger att det är de äldre lärarna som har svårt att erkänna misslyckanden. De känner ett ”det här borde jag ju kunna”, medan de yngre lärarna vågar lite mer. Vi borde utmana lärarna att våga ”gå ut” med sina misslyckanden, menar hon. Vid bordet sitter även en vd för ett it-bolag. Där är det precis tvärtom. De äldre, som inte varit med om it-boomen, kan erkänna sina misslyckanden, medan de yngre har en fasad utåt, att de måste kunna allt. Inom ledningen arbetar de med detta, men som de flesta företag arbetar de mest med framgång. De har en så kallad arena för framgång, men ingen för misslyckanden, vilket skulle kunna vara bra för att få en balans.

Birger Lycken berättar bland annat att de alltid frågar i anställningsintervjuer om erfarenheter kring misslyckanden. Personen i fråga får då veta mer om företaget och att acceptans kring fel finns och uppmuntras. Att erkänna en tabbe, ett misslyckande, ökar förtroendet. Den som erkänner ett misslyckande talar förmodligen sanning.

Anna Wilhelmsson säger att det finns mycket man kan göra för att synliggöra misslyckanden, med syfte att nå framgång. Birger Lycken fyller i att en bra belöning efter att ha berättat om ett misslyckande är ju att det känns skönt efteråt. Ibland faller det också i så pass god jord att det hjälper någon annan.

Tips för att delge misslyckanden är att träna och åter träna. Hitta en person att dela misslyckanden med, som ett första steg. Ställ frågor till andra om deras misslyckanden och berätta om dina egna. 
Eller varför inte göra som de gör på Westanders månadsmöten, och ha en ”månadens crash”? Då blir det naturligt att lära sig av varandras misslyckanden.

Efter en mycket intressant föreläsning av Jonas Dahl och Andreas Werr samt input från Anna och Birger, som var de fyra som höll i frukosten, samt mycket bra diskussioner kring bordet går jag tillbaka till kontoret med ny energi och känner att jag ska börja våga erkänna misslyckanden, för fel, det gör vi allihop, det har denna timme fått mig att inse!

-Ja, jag erkänner, jag glömde dela ut pennor på borden inför seminariet!

 

 

Theresa Hultgren, 
Gaia Leadership 2017-10-20

 

 

 

2 kommentarer

 1. Bengt Ericsson skriver:

  Tänkvärt och ett mycke bra
  referat!

 2. Linda skriver:

  Hej!
  Bra skrivet! <3
  Efter jobbet idag har vi en "misstags-AW" för att lättsamt kunna dela med sig av misstag/misslyckande. Så jag har skickat ut länken till denna text till deltagarna.

  🙂

Post #metoo: vilka normer längtar vi från och till?

När svallvågorna kring #metoo gick höga var det svalkande med Katharina Berndt Rasmussens (fil.dr, forskare i praktisk filosofi vid Institutet för framtidsstudier & Uppsala universitet) debattartikel i SvD. Hennes avsikt var att bjuda motstånd mot överdrivna reaktioner och motreaktioner,...

Läs mer

Hur skapar du resultat i din organisation?

Gaia Leadership höll ett Samtal i ögonhöjd på temat: ”Medarbetarskap, bortom idag – organisationers största utmaning och möjlighet”. Uppsala stadsteater hälsade ett 30-tal medverkande från 13 olika organisationer välkomna. Samtalet var öppet, ärligt, generöst och präglades av närvaro och...

Läs mer

Gaia Leadership 360+

Verktyget för att skapa resultat på ny nivå! Gaia Leadership har utvecklat ett eget 360-verktyg; Gaia Leadership 360+. Ett icke-dömande verktyg där det inte handlar om att vara bra eller dålig utan att titta på sina egna egenskaper i...

Läs mer

2018-01-26 | Uncategorized | 532

Partnerskap – avgörande för framgångsrikt ledarskap

Vår tid är i stark förändring. Vi ser en värld med rörelser som aktivt driver mot polarisering, protektionism och populism, en värld där individer och grupper med olika perspektiv allt för sällan möts. Vi ser en värld av globala...

Läs mer